Het voorjaar is in volle gang! Wie een moestuin heeft, heeft nu waarschijnlijk al een hoop gewassen gezaaid en geplant. Maar hoe houd je nu al die plantjes uit elkaar? Een simpel kaartje doet wonderen. In het tuincentrum vind je eenvoudige maar doeltreffende plastic stekertje. Maar het oog wil ook wat, toch? Daarom heb ik een DIY geschreven over het zelf maken van plantenstekers, gemaakt van houten lepels!
Lees je verder?
Ik zal eerst mezelf even voorstellen!
Ik ben Ester en ik ben 27 jaar. Sinds augustus 2014 heb ik mijn eigen tuin, en afgelopen januari ben ik begonnen met tuinieren. Ik ben toen ook mijn eigen blog begonnen, waar je hopelijk langzaam mijn tuin van een oerwoud omgetoverd ziet worden tot een prachttuin. Toen ik een titel voor mijn blog bedacht, keek ik naar buiten, en dacht ik: wat een ellende! Vandaar de naam: Tuintragiek. Olaf en Mathieu hebben me gevraagd om af en toe iets voor Tuin en Balkon te schrijven, en dat doe ik met plezier!
Tijd voor de DIY!
Wat heb je nodig?
- Houten lepels
- Watervaste verf in tenminste 2 kleuren (bijvoorbeeld acrylverf)
- Vernis
- Een dunne en een brede kwast
- Een potje om de lepels in te zetten
Houten lepels zijn niet duur en kun je in iedere huishoudelijke winkel kopen. Ik vond het leuk dat mijn lepels niet allemaal precies hetzelfde zouden zijn, dus ik kocht twee verschillende grootten.
Voordat ik verder ga, eerst nog even iets over de verf. Er wordt weleens gedacht dat acrylverf waterafwasbaar is. Maar niets is minder waar: als je acrylverf in je kleding hebt, dan zal het er in de wasmachine niet zomaar uit gaan (ik spreek uit ervaring). Wel snap ik waar het idee vandaan komt. Acrylverf is namelijk, zolang het nat is, wel te verdunnen met water. En je kwasten kun je gewoon onder de kraan uitspoelen. Maar is het eenmaal droog, dan blijft het droog. Voor dit project is het dus ideaal! Je plantenstekers moeten namelijk wel in de tuin, en dus in de regen, kunnen staan. Gebruik daarom voor dit project ook geen waterverf zoals plakkaatverf.
Stap 1: verf de lepels in een leuke kleur.
Ik deed dit in twee delen: eerst de “kop”, even in een potje zetten om te laten drogen, en dan de “staart” en ondersteboven in een potje zetten of op de rand laten drogen. Ik gebruikte pastelkleuren, omdat dit past bij mijn idee van een romantische tuin. Maar je kunt de lepels natuurlijk ook wit, zwart, grijs of juist bont verven, of zelfs gewoon in houtkleur laten! Of wat dacht je van schoolbordverf zodat je met een krijtje de plantennaam kunt opschrijven?
Stap 2: schrijf de naam erop.
Ik deed dit met verf in een donkere kleur en met een dun kwastje. Ik wilde sierlijke letters maken, maar dit bleek zo makkelijk nog niet. De eerste lepels moest ik daarom overnieuw doen. (wachten tot het droog is, de letters eraf schuren, en nieuw laagje kleur erover en de letters nogmaals proberen) Op een gegeven moment kreeg ik de slag echter te pakken.
Maar voordat het ineens zo lekker ging, bedacht ik nog een paar andere opties:
- watervaste stift
- erop stempelen met letterstempeltjes (dan heb je wel watervaste inkt nodig)
- de eerder genoemde krijtverf, en de naam met krijt erop schrijven
Stap 3: vernissen.
Omdat de lepels in weer en wind buiten komen te staan, is een laagje vernis geen overbodige luxe. Dit pakte ik op dezelfde manier aan als de verf: in twee delen.
Stap 4: prik de stekers in je moestuin!
Supervrolijk, toch?
Voor de beginnende moestuinders, zoals ikzelf, heb ik nog een paar moestuintips:
- Bekijk op de zakjes van je zaadjes hoe ver de plantjes uit elkaar moeten staan. Zorg ervoor dat de plantjes genoeg ruimte krijgen, maar ook niet te ver uit elkaar staan. Als ze ver uit elkaar staan, past er namelijk minder in je tuin!
- Zoek op internet naar goede combinaties van planten. Zo is het nuttig om ui en wortel door elkaar te planten, omdat wortel makkelijk wordt aangetast door de wortelvlieg, maar de geur van ui jaagt deze wortelvlieg weg.
- Plant rondom je moestuin afrikaantjes. Deze plantjes hebben een aantal nuttige functies voor je moestuin. Ten eerste vinden bladluizen deze plantjes niet lekker, dus ze zullen minder aangetrokken worden door je moestuin. Afrikaantjes trekken juist wél insecten aan die graag bladluis lusten. Ook trekken ze bijen aan, die zorgen voor de bestuiving van je moestuinplantjes. En mollen en konijnen houden er niet van, dus als je ze om je tuin heen plant, zullen ze je tuin niet inkomen. Super handige plantjes dus! Bovendien zijn het ook leuke plantjes om zelf te kweken: ze zijn heel gemakkelijk en in veel verschillende kleuren te krijgen.
- Sommige planten hebben extra ondersteuning nodig. Tomatenplanten en zonnebloemen vinden het fijn om tegen een stok te groeien. Koop hiervoor bijvoorbeeld bamboestokken en knoop ze voorzichtig vast (niet te strak). Er zijn ook planten, zoals bonen, die juist ergens tegenaan willen groeien. Zoek op Pinterest naar “trellis ideas” voor de beste ideeën. Er zijn trouwens ook woekerende planten, zoals pompoen, die je ook omhoog kunt leiden op een traliewerk. Zoek op “squash trellis” en laat je verrassen! Super handig als je maar een kleine tuin hebt.
- Veel last van vogels? Span een blauw net over je moestuin. Normaal worden groene netten gebruikt, maar vogels kunnen deze niet goed zien, waardoor ze er makkelijk verstrikt in raken met alle gevolgen van dien. Het schijnt dat vogels een blauw net beter kunnen onderscheiden en dat het daardoor veel veiliger is.
- Heb je een moestuinbak en veel last van slakken? Als je een rij van 5 centjes op de rand plakt, kunnen slakken er niet in klimmen. Ook kun je speciale kopertape kopen. Lees hier trouwens een blog van Matthias over de voordelen van een verhoogde moestuinbak.
- Geef op een zonnige dag je plantjes het liefst pas in de avond water. De druppeltjes die op plantjes blijven liggen, werken als een vergrootglas en kunnen ervoor zorgen dat je plantje wordt aangetast door de zon. Moet het toch echt ’s ochtends gebeuren? Zorg dan simpelweg dat de blaadjes niet nat worden door alleen op de grond water te geven.
Sophie zegt
Beste Ester, weliswaar is acrylverf wateroplosbaar en afwasbaar, het is slecht voor het milieu om kwasten af te wassen via de gootsteen. Zie voor info milieucentraal.nl stukje over kwasten afwassen.
Succes verder!
Stella zegt
Hoe deden de afrikaantjes het?