Zoals zo veel tuiniers heb ik broertje dood aan naaktslakken in mijn tuin. Ze vreten alles op en ze zijn bijzonder goor als je er met blote voeten op gaat staan.
Dit voorjaar besloot ik tot een drastische maatregel: ik heb een leger huurlingen ingezet, in de vorm van ‘nematoden’. Dat zijn microscopische beestjes die de slakken parasiteren. Hier een kort verslag van mijn ervaringen.
Aaltjes als natuurlijke vijand van slakken
Het idee is dat de aaltjes de slakken binnendringen en de slak beginnen aan te tasten. Merkwaardig genoeg verliest de slak daardoor zijn eetlust en sterft het beest dus van de honger. De aaltjes verlaten na hun destructieve werk de gastheer, op zoek naar een nieuw slachtoffer.
De aangetaste slakken kan je herkennen aan hun ongezonder uiterlijk. Deze zomer heb ik verschillende keren aangetaste slakken gezien, dus kennelijk doen de huurlingen hun werk. Ook heb ik naar mijn idee minder last van vraatschade. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker of dat komt door de warme, droge lente, door de kikkers en vogels die ook op slakken jagen, of stom geluk.
Het werkt, maar niet 100%
“Minder” is in bovenstaande waarnemingen wel het sleutelwoord. Er waren minder slakken in de tuin die minder planten te grazen namen. Maar niet geen. Met enige regelmaat trof ik volgroeide en jonge slakken aan. Kennelijk zijn ze nog steeds in de gelegenheid om zich in mijn tuin voort te planten.
Ik vermoed verschillende oorzaken voor de blijvende aanwezigheid van de slakken. In de eerste plaats is mijn tuin niet heel groot. De aaltjes zitten niet in de bodem bij de buren en in het openbaar groen rond mijn tuin. Een invasie is dus eenvoudig de plannen voor de slakken. Ook hebben de aaltjes slakken nodig om te blijven leven. Als ze de slakken dus volledig uitroeien, leiden de aaltjes daar direct onder, wat de kansen van de slakken weer doet toenemen.
De conclusie: zoek de beste combinatie
Een combinatie van verschillende strategieën blijft dus noodzakelijk. Naast de aaltjes heb ik ook een ‘klassieke’ slakkenval met bier gebruikt, en ging ik af en toe op jacht om ze zelf handmatig uit de tuin te verwijderen. Ook probeer ik mijn tuin aantrekkelijk te maken en houden voor kikkers, egels en vogels. Hopelijk eten die een ook slakje mee. Kortom: de inzet van aaltjes tegen slakken helpt wel, maar is geen 100% stopper.
We hebben meer ervaring met het bestrijden van slakken. Lees hier over de problematiek van het bestrijden van slakken in de (moes)tuin, en hier over de inzet van natuurlijke vijanden om slakken te bestrijden.
tella
De zachte winter was gunstig voor de slakken, bedacht ik me dit voorjaar veel te laat. Dus zo nu en dan wordt er een paar avonden achter elkaar naar slakken gezocht. Hiervoor gebruik ik een bakpincet http://www.ikea.com/nl/nl/search/?query=+Bakpincet – de rechter want die heeft smalle uiteinden waarmee je tussen de planten door kan. Lokmiddelen gebruik ik niet, want daarmee trek je extra slakken aan.
Olaf
hallo Tella,
Dank voor je reactie. Het ziet er uit als een handig hulpmiddel voor de slakkenjacht. Zelf gebruik ik een barbecuetang (voor kooltjes) om slakken te pakken. Die heeft kartels aan het einde, dus glibberen de slakken minder makkelijk weg. Wat doe je met de gevangen slakken?
Olaf
Wilma
Een laat antwoord maar hopelijk heeft een ander wat aan het antwoord:
Jah, het werkt.
ik woon in het bos en heb altijd veel verlies van planten door naaktslakken.
tot nu.
in april (eigenlijk nog te koud) heb ik aaltjes in de tuin uitgezet.
Nu, eind mei, kan ik zeggen: ik heb nog nooit zo weinig slakken gehad.
Eind april vond ik slakken met de karakteristieke bult achter de kop.
Daar groeiden de nieuwe generatie aaltjes.
Beetje zielig voor de slakken maar mijn tuin is er blij mee.
Ik heb net weer een lading aaltjes bestelt.
Na 6 weken vermindert de werking nl.
In augustus ga ik nog een keer een lading afzetten. Dan leggen de slakken eieren.
Volgend jaar (en daarna) hoef ik dus alleen nog in augustus aaltjes uit te zetten voor een tamelijk slakvrije tuin..
Olaf Verheij
beste Wilma,
Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat het bij jou werkt.
Het klinkt alsof jouw tuin ook heel geschikt is om andere natuurlijke vijanden aan te lokken, ik denk met name aan egels.
succes,
Olaf
Stella
Niet Tella maar Stella, was een typfoutje.
Ik heb verschillende vernietigingsmethodes geprobeerd. Elke methode is slakonvriendelijk. Doorknippen of pletten is waarschijnlijk wel de snelste en daarmee minst onvriendelijke methode. maar dan krijg je een smerige en stinkende troep, die sterke geurvlagen in wijde omgeving stuurt. Een emmer met bier werkte totaal niet, ze schuifelden er weer uit. Dat werd vangen & vullen en telkens de slakken weer omlaag schuiven.
Het beste is verhitten, omdat de eiwitten snel stollen maar dat is normaal niet uitvoerbaar. Met een kwak koude slakken is de hitte snel weg. Ze gaan dus in een pot water met afwasmiddel. Een scheutje werkte, maar ik vermoed dat een flinke scheut sneller werkt en snelheid is wel een belangrijke factor.
Aan de buren of het parkje geven is asociaal. Ver weg brengen moet trouwens vér weg zijn, want ze vinden al gauw de weg naar huis terug.
Ik kan het alleen met een bakpincet zonder tierelantijntjes, dus smal uiteinde en geen kartels. Die grote dingen krijg ik niet tussen bladeren in om ze uit de planten te plukken. Pinkgrote naaktslakken is een uitzondering, het gaat om gewone huisjesslakken en kleine naaktslakken.
Wilma
Hoi Olaf,
Egels zie ik weinig maar ik heb een mooie verzameling padden..
Nadeel van hen is de stinkende zwarte drollen op mijn terras en bezoekers die spontaan de benen in hun nek leggen als we met regen op het overdekte terras zitten.
De padden huppen dan vrolijk rond..
Helaas zijn er normaal meer slakken dan padden.
De aaltjes zijn daarom ideaal.
Ze schaden alleen de naaktslakken.
Vogels, padden, egels, planten, allemaal hebben ze geen last van de aaltjes.