Het is lang niet makkelijk om een mooi gazon te onderhouden. Je moet minstens eens in de week maaien, op tijd bemesten, af en toe verticuteren, kantjes afsteken, blaadjes wegharken en natuurlijk onkruid verwijderen. Keihard werken dus.
Niet iedereen kan of wil dat opbrengen voor- laten we eerlijk zijn- gewoon een paar vierkante meter tweedimensionaal groen. En op je balkon is het al helemaal geen geslaagd idee.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. We zetten een paar mogelijkheden op een rijtje.
Mos
Gaat het je er vooral om dat je een mooi groen vlak in je tuin hebt? Overweeg dan eens mos. Het oogt redelijk strak, je hoeft nooit te maaien en het kost vrijwel niets om aan te leggen. Lees hier hoe je dat aanpakt. Het werkt niet zo best op zonnige plekken of op kalkrijke grond en je moet er niet veel op lopen.
Pachysandra
Dit plantje wordt ook wel “Schaduwkruid” genoemd in goed Nederlands. Deze bodembedekker wordt wat hoger, ca. 15 centimeter. Ik zou niet proberen om er op te lopen, hoewel het een stug plantje is. Ik verwacht dat je vlak pachysandra een wandeling wel overleeft, maar het ziet er niet meer uit. Een voordeel is dat hij zelfs bij vorst er uit ziet alsof er net een fris lentebuitje gevallen is. De naam suggereert het al: hij doet het het best in de schaduw. Hier koop je schaduwkruid direct online in een set van 12 plantjes
Kruiptijm
Kruipende soorten tijm heb je in vele varianten die verschillen in kleur, geur en smaak. Ze hebben allemaal gemeen dat ze lekker ruiken en dat de bloemen onweerstaanbaar zijn voor bijen. Je kan er ook op lopen zonder dat de plantjes kapot gaan. Niet zoveel als op gras trouwens, want dan stamp je het gewoon dood. Vooral op droge grond is het een prima alternatief voor gras. Bij de aanschaf moet je wel goed opletten, gewone tijm is meer en mini-struikje dan een echte bodembedekker, dus koop kruiptijm.
Als het goed groeit vormt het een dicht geheel waardoor onkruid bijna geen kans krijgt. Nadelen zijn er ook: het is niet zo zacht aan je voeten als gras. En bijen kunnen je steken als je er op gaat staan. Geen veldje voor blote voeten dus. Met zo veel varianten aan tijmsoorten is het prima mogelijk om een lappendeken te maken. Hier kun je online kruiptijm kopen.
Stekelnootje
Voor het stekelnootje geldt veel wat ook voor kruiptijm geldt. Het vormt een dichte “mat” waar weinig onkruid doorheen komt. Je kan er beperkt op lopen, dat wil zeggen beslist niet dagelijks. De “nootjes” zien er uit als miniatuur-kastanjes, maar de stekeltjes zijn zacht. Voet-vriendelijk dus. Hier zijn ze te koop op Bol.com
Bloemenweide
Als je wel een geschikte plek voor een grasveldje hebt, maar je bent gewoon niet zo goed in het onderhouden van een strak gazon, dan is dit een optie. Maak van je zwakte een pluspunt. Laat het gras langer groeien en zaai er vrolijk wilde bloemen tussen. Madeliefjes, klaver en boterbloemen voelen zich prima tuin in een bloemenwei. Er zijn kant-en-klaar bloemenmengsels verkrijgbaar, en sommige zijn extra bij-vriendelijk. En loop je op het “gras”? Ach, dat veert wel weer op. je moet ongeveer 1 keer per maand maaien en verder genieten maar. Het maaien zal, naar mate je grotere bloemen tussen je gras laat groeien, wel een zwaarder karwei worden.
Kunstgras
Zoals Mathieu eerder schreef zijn er plekken waarop het bijna niet te doen is om een echt grasveldje te maken. Bijvoorbeeld omdat er te veel schaduw valt, of juist te weinig regen. Kunstgras, kale grond of bestrating zijn dan eigenlijk je enige opties. Je kan natuurlijk kunstmatig regen of licht toevoegen, maar zeg nou zelf, er zijn grenzen. Tegenwoordig is er kunstgras te krijgen dat er uitziet en aanvoelt alsof het echt is. Maar dan zonder al het gedoe. Eens per maand borstelen en klaar is Kees.
Loopkamille
Je kunt ook loopkamille (Chamaemelum nobile ‘Treneague’) proberen. Dit lijkt op gras en geeft een lekkere geur af als je er overheen loopt. Loopkamille is hier online te koop. Voor 1 vierkante meter tuin heb je ongeveer 10 tot 12 plantjes nodig.
Conclusie en laatste tip
Mogelijkheden genoeg voor als je geen gazonnetje kan of wilt onderhouden. Bovenstaande zijn maar een paar opties. Zenegroen, slaapkamergeluk, Sedum of maagdenpalm zijn ook geschikt om groene vlakken mee te maken. En als het mee zit vergeven ze het je als je er af en toe op gaat zitten. Maar wil je een keurig biljartlaken? Dan toch aan de slag met de grasmaaier, of een van deze handige robotmaaiers voor de wat kleinere gazonnen.
Foto: Taner Beyribey via Flickr