Dit voorjaar schreef ik al eerder over mijn zoektocht om de planten en groenten op mijn dakterras automatisch van water te kunnen voorzien. In de Easy2Grow staan een pomodoritomaat en snijbonen en de rest van mijn terras heb ik net op tijd nog voorzien van een Gardena buizensysteem.
De zomer is nu na vandaag wel echt voorbij. Tijd om de balans op te maken dus.
Al met al ben ik heel tevreden over hoe de 2 systemen werken, maar met de een toch meer dan de ander. En met wat hulp van mijn buurman die insprong toen ik op vakantie was en het ineens 30 graden werd (voordat het gardena systeem het al deed) zijn alle planten nog in leven!
Als jij ook aan de slag gaat om je planten geheel vanzelf water te geven dan heb ik wel een paar tips die ik je wil meegeven.
De Easy2Grow groeiset van van het bedrijf Autopot staat al sinds dit voorjaar op mijn dakterras. Na wat aanvangsproblemen door de overvloedige regen bleek de pomodoritomaat die ik aan de pot had toevertrouwd toch ineens flink te gaan groeien toen het eenmaal warmer werd richting juni. Het waterreservoir heb ik de hele zomer een keer of 3 bijgevuld, steeds met zo’n 20 liter water en het verbaast me eigenlijk wel dat dat genoeg was voor de planten om de hele zomer te overleven en te groeien en bloeien. Het systeem bleek ook geheel onderhoudsloos, behalve dan dat de tomaten wel af en toe even opgebonden moeten worden… tja, dat zou je dan bijna vergeten :-) De oogst van tomaten en snijbonen was boven mijn verwachting en al met al ben ik dan ook dit tevreden over de Easy2grow. Mijn zus heeft nog de Aquabox Spider getest in haar moestuin in de volle grond. Daarvan volgt een aparte evaluatie later deze week.
Mijn overige planten en bloemen waaronder klimop, aardbeien, lavendels, een pruimenboom en buxus krijgen sinds een maand of twee water via een Gardena druppelsysteem. Gezien het de tijd, geld, gedoe en gepiel wat hierin zit had ik hier toch eigenlijk wat meer van verwacht.
Dus daar komen de tips voor de Gardena aanleg:
- Teken en reken heel goed van tevoren uit welke onderdelen je nodig hebt om je druppelsysteem aan te leggen
- Koop meer dan voldoende vastzetprikkertjes. Ze leken mij nogal overbodig tot ik merkte dat die ervoor zorgen dat de slang vastblijft zitten in je pot op de manier die je wilt
- Bezuinig niet op de buizen. Liever 2 meter over dan 1 meter te kort en terug naar de winkel.
- L-hoekjes voor de grote en helemaal voor de kleine buizen zijn overbodig, tenzij je hele krappe hoeken wilt maken met je buis.
- Trek en een volle dag voor uit om de boel aan te leggen. Al met al ben ik zelf wel een uur of 6 bezig geweest op mijn terrasje van 25 m2 en zo’n 20 planten. Veel tijd gaat kwijt met vastzetten, op maat snijden van elk stukje druppelbuis, passen en meten.
- Uit de seriedruppelaars komt relatief weinig water in vergelijking met de losse eindwatergeef units. De 2 of 4 liter per uur zei me niet veel totdat ik zag hoeveel water dat is. Mixen van verschillende druppelaars in een pot zou ik je niet aanraden.
- Koop een vochtigheidsmeter die je kunt aansluiten op je kraanklok (ofwel: bewateringscomputer) . Zonder zo’n ding loopt het water 1 of 2 keer per dag op de manier die jij in de klok op de kraan aangeeft. Ook al het regent. Erg zonde dus als je op vakantie bent.
Heb je zelf nog tips over het automatische watergeven van je planten op balkon, dakterras of in je tuin voor mij of onze lezers, laat ze dan hieronder vooral even achter
Gerco van Hardeveld zegt
Ik ben benieuwd of de aquabox spider ook de volle grond naar alle tevredenheid werkt? Ik ben bezig om een moestuin in te richten en ben op zoek naar een automatische bewatering voor een moestuin in de volle grond. Mijn ogen zijn. Ook gevallen op de aquabox, alleen leest je weinig tot niets over ervaringen van anderen. Het oogt zo onwaarschijnlijk, dat je voor deze prijs een goedwerkende automatisch bewatering aanschaft. En gaat dit systeem lang mee?
Ik hoop dat u mij kunt adviseren over het product.
Bij voorbaat dank!