Ieder voorjaar heb ik hetzelfde dilemma: zijn de zaadjes van de kruiden, groentes en bloemen die ik vorig jaar kocht of oogstte eigenlijk nog houdbaar? Hier lees je hoe je dat uitvindt.
Je kunt het uiteraard gewoon proberen, maar hiermee kun je ook kostbare tijd verliezen. En naar de houdbaarheiddatum kijken dan? Dat vind ik meestal zonde, net als met eten is dat een uiterste houdbaarheidsdatum die meestal vooral een indicatie betekent. De meeste zaden zijn meerdere jaren houdbaar, maar er zijn duidelijke verschillen in de houdbaarheid van zaden van diverse groentes en bloemen.
Naast gokken, zoals ik tot nu toe meestal deed, zijn er dus ook een paar bruikbare tips over de houdbaarheid van zaden! Hier komen ze:
Kiemkracht is de sleutel tot succes voor de houdbaarheid van zaden
Er zijn soorten met een hele sterke kiemkracht, en zaden die het binnen een jaar al gezien hebben. Hier op makkelijkemoestuin.nl wordt een mooi experiment uitgelegd waarmee je de kiemkracht kunt bepalen van de zaden die je nog hebt. Kort samengevat houd je bij deze kiemtest de zaadjes een tijdje in een bakje op vochtig keukenpapier om te zien of ze iets gaan doen. Als meer dan 50% direct kiemt dan kun je ze prima zaaien is het idee.
- Hier een paar voorbeelden uit eigen ervaring van zaden die na jaren bewaren nog opkomen:
- Erwten hebben een enorm sterke kiemkracht, meestal zijn de zaden jaren houdbaar. Zie onderaan dit artikel mijn kapucijners van 5 jaar oud!
- Radijs is ook ijzersterk en kan meestal na een aantal jaar nog gezaaid worden. Ik heb vorig jaar zaadjes van een jaar of 4 geleden succesvol gezaaid.
- Komkommerzaden, meloen en tomaten gaan doorgaans ook wel minimaal 2 tot 3 jaar mee is mijn eigen ervaring.
- Zonnebloemen gaan iets minder lang mee, maar meestal lukt het nog wel ze na 2 jaar succesvol te zaaien.
- Dit jaar heb ik ook mijn zaadjes van mijn Oost-indische kers ofwel Tropaeolum per ongeluk opnieuw gezaaid. Het bleek dat de zaadjes de zeer strenge Zweedse winter hadden overleefd buiten (weken van -15 en kouder en veel sneeuw), maar dat was dus geen enkel probleem! Deze zaden zijn trouwens ook eetbaar, zie dit artikel.
Op de site Wroeten.nl vond ik nog een paar algemene tips op basis van ervaringen die zij hebben:
Tot 3 jaar
Pastinaak, wortels, peterselie, bieten, snijbiet, uien, prei, spinazie, maïs (‘schermbloemigen’ zoals wortels, peterselie en pastinaak schijnen kort houdbaar te zijn en kun je dus beter direct inzaaien).
3 tot 5 jaar
Bonen, courgette, pompoen, sla, erwten, pepers, aubergine, boerenkool, radijs, broccoli
Meer dan 5 jaar
Tomaat, meloen, komkommer, kool
Wees zorgvuldig met het bewaren van zaden
Donker, op kamertemperatuur of iets kouder en zoveel mogelijk luchtdicht is het devies. In een dichtgeplakt zakje in een keukenkast is meestal voldoende hiervoor overigens. Wil je een nog betere overlevingskans: probeer ze te bewaren in een luchtdichte verpakking in je vriezer.
Zaai een beetje meer
Heel simpel: zaai iets meer dan je normaal zult doen en de kans dat er toch nog iets opkomt zal groter zijn. Niet alles in 1 putje natuurlijk, maar gewoon 3 of 4 zaadjes, waar je er normaal 1 of 2 in de grond zou stoppen.
Probeer het gewoon!
Zoals we wel vaker zeggen en inmiddels weten uit eigen ervaring: tuinieren is experimenteren. Veel dingen zul je dus gewoon eens moeten proberen zodat je je eigen ervaring opdoet. Ondertussen heb ik een twee maanden geleden mijn minstens 5 jaar oude kapucijners maar eens geplant, met dit als voorlopig resultaat een aankomende eerste oogst op korte termijn!
Goed artikel? Lees hier ook onze tips en zaaikalender voor het zaaien van je moestuin. Of deze 8 tips voor het starten van je eigen moestuinplan.