In de winter begint het vaak al te kriebelen, het nieuwe moestuinseizoen komt eraan. Iedere moestuinliefhebber kijkt uit naar het voorjaar. Nieuwe zaadjes in de grond stoppen en vol geduld afwachten wat het dit jaar gaat brengen. Maar je kunt al eerder beginnen! Een goed moestuinjaar begint namelijk met een eigen moestuinplan. In dit artikel deel ik mijn 8 tips met jullie.
Ik ben trouwens Leonie en ik blog sinds kort voor Tuinenbalkon. Ik zal hier mijn ervaringen en tips delen als beginnende moestuinder! Ik maak graag foto’s van mijn moestuin, op Instagram ben ik te vinden als Miss Moestuin.
Tip 1: Kies wat je ook echt lekker vindt
Wanneer je hebt besloten om te gaan moestuinieren en je gaat zaadjes kopen, kan het je een beetje duizelen. Er is zóveel keus! Het klinkt simpel, maar kies eerst wat je lekker vindt. Ik heb al vaak deze fout gemaakt. Door mijn enthousiasme zat ik uiteindelijk met een bos wortels die ik niet eens lust. Zonde van je tijd en energie.
Tip 2: Kijk kritisch naar je ruimte
Heb je een enorme tuin of een stukje land tot je beschikking? Dan is er niets aan de hand en kun je alle gewassen telen die je wilt. In de meeste gevallen is dat niet het geval en moet je het doen met een beperkte ruimte. Omdat je tuin nou eenmaal niet zo groot is of omdat je ook andere planten/bloemen in je tuin wilt hebben. Kleine gewassen zijn dan ideaal, denk bijvoorbeeld aan paprika, peper, wortels, rucola, bonen (die groeien de lucht in), aardbeien en kruiden. Of plant bijvoorbeeld 1 courgetteplant in plaats van 10. Dus houd bij grote gewassen rekening met de hoeveelheid.
Tip 3: Wees creatief met je moestuinplan
Zeker wanneer je niet veel ruimte hebt, moet je creatief denken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar teilen en potten om gewassen in te verbouwen. Of ga de hoogte in door verticaal tuinieren. Kijk rond op Pinterest of in tuincentra, laat je inspireren. Zo heb ik vorig jaar een aardbeientafel aangeschaft, ideaal! Deze heeft een mooi plekje op mijn terras en op deze manier hoef ik geen stukje border op te offeren voor mijn aardbeien. Een tuintafel is ook handig voor senioren, lees en bekijk hier hoe je zelf een tuintafel maakt.
Tip 4: Hoeveel tijd heb je?
Werk je fulltime en heb je daarnaast een druk sociaal leven? Of ben je vaak weg? Kies dan in je moestuinplan niet voor gewassen die veel verzorging en water nodig hebben, zoals courgette, komkommer, tomaat, augurk en eenjarige kruiden. Beter kun je gaan voor knoflook, prei, aardappels en fruitbomen/struiken.
Tip 5: Denk voorbij je eigen tuin
Misschien is er bij jou in de buurt wel een stukje grond dat je mag gebruiken als moestuin. Of huur met een aantal vriendinnen/tuinliefhebbers een eigen stukje land. Nog gezellig ook! Durf te vragen en ga op zoek bij jou in de buurt. Vind hier een draaiboek voor het opzetten van een buurtmoestuin.
Tip 6: Voorzaaien per maand
Vaak kun je zaadjes meteen in de grond stoppen, toch kies ik ervoor om alle zaadjes eerst binnen voor te zaaien. Zo kan ik ze goed verzorgen voordat ze naar buiten gaan. Ze staan bij mij op zolder lekker in het zonnetje. Hierbij mijn ‘voorzaai-overzicht’ van mijn eigen moestuinplan:
Voorzaaien februari: kerstomaat, cayennepeper, aubergine, erwt.
Voorzaaien maart: paprika, raapstelen, wortelen, bieslook, augurk.
Voorzaaien april: spinazie, bloemkool, broccoli, lage snijbonen, Chinese boontjes, Oost-Indische kers.
Voorzaaien mei: courgette.
Tip 7: Ruil zaadjes
Omdat er uit één zaadje al een plantje kan groeien, zit er in één zakje veel meer zaad dan je nodig hebt. Nu zijn de zaadjes wel een aantal jaar houdbaar, maar nog leuker en goedkoper is het om zaadjes te ruilen. Misschien heb je wel een aantal vriendinnen/collega’s/familieleden die ook moestuinieren. Of nog leuker: die dit gaan doen omdat jij zo enthousiast bent. Overleg welke gewassen je kunt ruilen en wie welk zaad koopt.
Doe de kiemtest:
Wil je weten of je zaadjes nog goed zijn? Leg ongeveer 20 zaadjes op een vel vochtig keukenpapier. Rol dit op en plaats het in een afgesloten plastic zakje. Vergeet niet om de datum en het soort even op het zakje te noteren. Controleer de zaden na ongeveer 3 dagen en vervolgens iedere dag. Zorg dat het papier vochtig blijft, maar niet te nat, i.v.m. rottingsgevaar. De meeste groentesoorten ontkiemen na een week.
Tip 8: Probeer & geniet!
Moestuinieren is ook gewoon een kwestie van proberen en ervaring opdoen. Zo ben ik ook begonnen: met nul voorkennis. Gewoon verschillende zaadjes in mijn vierkante-meter-tuin stoppen en kijken wat er gebeurt. Ik geniet ervan om iedere dag na mijn werk een rondje door mijn tuin te lopen, alles te bekijken en water te geven. Echt mijn meest mindful en vaak fijnste momentje van de dag. Probeer uit en vergeet vooral niet te genieten!
Bonustip!
Op de site http://www.zelfgroentekweken.nl/ vind je een handige zaaikalender en een moestuinplanner. Hiermee wordt jouw eigen moestuinplan sowieso een succes!
Goed artikel? Lees hier ook onze tips en zaaikalender voor het zaaien van je moestuin. Of onze mini-gids voor beginners: beginnen met een moestuin in 7 stappen, speciaal voor iedereen die een moestuin wil beginnen.
Stella zegt
Jelle Medema van de Makkelijke Moestuin is er duidelijk over: zijn methode is makkelijk en kost weinig tijd. Ik doe er wel wat langer over. Het enige wat echt wel een aandachtspunt kan zijn, is het dagelijkse water geven.
Pinterest en Facebook zitten vast aan de account-plicht. Instagram is nog vrij toegankelijk.