De zomer is begonnen en er breken gouden tijden aan in de moestuin. Het harde werken begint letterlijk zijn vruchten af te werpen in de vorm van kilo’s aardbeien en rabarber. Behalve oogsten zijn er natuurlijk meer klusjes te doen in de moestuin. Ik geef je mijn moestuintips voor juni.
Blijf onkruid wieden
Alles wat nu niet in het zaad kan schieten wordt straks geen nieuw onkruid en daar heb je later in het seizoen voordeel van. Daarom vind ik het belangrijk om onkruid te wieden. Schoffel als het droog is en laat het onkruid liggen. Als het regent kan je het beter opruimen om te voorkomen dat de wortels weer aangroeien. Wieden bij droog weer is dus minder arbeidsintensief maar heeft nog een ander voordeel: door het onkruid te laten liggen werkt het als mulch voor de bodem.
Mulchen
Door mulch te gebruiken blijft de bodem vochtiger, wordt het bodemleven gestimuleerd, is er minder uitspoeling van voedingsstoffen en wordt onkruid onderdrukt. Het heeft dus vele voordelen. Mulchen kan met grasmaaisel, compost, stro, plantenresten, karton of onkruidresten die geen zaden bevatten. Wil je meer lezen over het gebruik van mulch? Op mijn blog www.moestuinhippie.com schreef ik eerder een blog over mulchen waarin ik je alles vertel over het gebruik van mulchen in de moestuin.
Vruchtgewassen uitplanten
Als courgette, komkommer of pompoen nog niet zijn uitgeplant kan het nog maar doe dit wel zo snel mogelijk. In juni kan het al behoorlijk warm en droog worden dus zorg er voor dat je planten voor die tijd geplant en aan de groei zijn. Bescherm ze eventueel tegen de warme zon door er een dakpan voor te zetten.
Ik verwijder de eerste bloemen. De planten beginnen al mannelijke (zonder vruchtbeginsel) en vrouwelijke (met vruchtbeginsel) bloemen te vormen als ze nog niet geplant zijn, helaas is het dan veel te vroeg voor het dragen van vruchten. Dit kost onnodig energie. Door de eerste bloemen te verwijderen zal de plant zijn energie steken in de wortels. Pas als de plant meer volume krijgt kan je de bloemen laten groeien.
Blijf zaaien
Zaai om de twee weken een rijtje radijs of sla om de oogst te spreiden. Of zaai eventueel groenten voor in zaaitrays zodat je gelijk kan uitplanten als er een vak leeg is. Zo maak je optimaal gebruik van de oppervlakte en is de tuin het meest productief. Gebruik je de grond even niet? Zaai dan een groenbemester, dit zorgt voor stikstof in de grond, voorkomt uitspoeling van voedingsstoffen en de bijen zullen je dankbaar zijn.
Tomaten tikken
Ga wekelijks langs de tomatenplanten om te dieven en op te binden. Ze groeien nu hard. In de kas begint het “tikken” tegen de stokken zodra de eerste bloemetjes verschijnen. “Tikken” doe je om de bestuiving te verbeteren. Tomaten zijn zelfbestuivend doordat ze een stamper en meeldraden in één bloem hebben maar in de kas zijn er geen natuurlijke bestuivers als bijen en ook geen wind die een handje kan helpen dus dit “tikken” is heel belangrijk. Tik of wiebel dagelijks gedurende twee seconden tegen de stok of draad van elke plant, hierdoor krijg je meer vruchten.
Fruit beschermen
Wat zeker niet mag ontbreken in deze moestuintips voor juni is het beschermen van fruit. Vogels houden erg van fruit en met name van aardbeien en rode bessen. Om zelf ook te kunnen genieten van de vruchten bescherm ik het fruit met vogelnetten of andere bescherming als een fruitkooi of kippengaas. Zelf gebruik ik altijd een blauw vogelnet, vogels raken er niet in verstrikt. Zorg ervoor dat het net strak wordt aangebracht en maak alle gaten dicht zodat de vogels er niet in kunnen. De kans dat ze dan in het net verstrikt raken of de uitgang niet meer kunnen vinden is klein.
Uitlopers van aardbeien verwijderen
De aardbeien gaan uitlopers maken. Knip ze af zodat de planten alle energie in de vruchten steken. Na de oogst vormen ze opnieuw uitlopers die je kan gebruiken om een nieuw bed aan te leggen. Ik laat ze dan groeien in een potje met potgrond dat ik naast de moederplant zet. Zo kan het nieuwe aardbeienplantje groeien met de kracht van de moederplant en hoef je minder water te geven. Door dit te doen na de oogst gaat dit niet ten koste van de aardbeienoogst.
Wil je na het lezen van deze moestuintips voor juni meer lezen over moestuinieren? We schreven eerder een artikel met onze vijf beste tips tegen droogte in de tuin en de aanleg van een aardbeienbed.