Met de lente voor de deur laten de spreeuwen, merels en mussen weer van zich horen. Niet alleen in de tuin natuurlijk, maar zeker ook op het balkon! Hoe kun je ervoor zorgen dat je balkon vogelvriendelijk is? En welke vogels zie je het meest in de stad? Met zelf twee balkons tot mijn beschikking was ik benieuwd wat ik kon doen. Ik ging op onderzoek uit en zette een paar handige tips op een rijtje.
De Vogelbescherming toont hier na de jaarlijkse tuinvogeltelling altijd de 10 vogels die je in de stad in ieder geval zou kunnen tegenkomen:
- Huismus
- Koolmees
- Merel
- Kauw
- Pimpelmees
- Vink
- Turkse tortel
- Houtduif
- Spreeuw
- Roodborst
Mocht je het leuk vinden om zelf vogels te tellen, dan is hier nog een langere lijst van vogels met plaatjes erbij, zodat je ze makkelijk kunt herkennen op je balkon (of in je tuin). Deze lijst telt maar liefst 25 vogels die veel in tuinen voorkomen.
Eerder al schreven we over tips voor het ophangen van een vogelhuisje: elk jaar weer een populair onderwerp. En hier over wat je in de winter kunt doen voor dieren in je tuin. Lees verder voor tips om je balkon vogelvriendelijk te maken.
Hoe krijg ik meer vogels op mijn balkon?
- Zet bakken en potten neer met besdragende struiken: bijvoorbeeld een lijsterbes, klimop, of hondsroos (deze krijgt ook mooie bloemen!). Let wel op, sommige bessen zijn giftig voor mensen. Op deze kalender van de vogelbescherming staan enkele planten toegelicht.
- Maak, indien mogelijk, een groene afscheiding met het balkon naast je. Als bijvoorbeeld klimop hoog en dik is, kunnen vogels daarin schuilen.
- Zet een waterbadje neer. Het beste is een platte, brede schaal. Hou het water schoon.
- Hang een nestkastje op!
Wat voor voer kun je vogels geven?
Volgens de Haagse Vogelbescherming hoeven vogels bij mooi weer niet gevoerd te worden, ze zouden dan inactief worden. Echter, de Vogelbescherming Nederland schrijft op hun website dat het geen kwaad kan om vogels het hele jaar door bij te voeren.
‘Jarenlang werd geadviseerd om vogels in de lente helemaal niet bij te voeren. De reden is dat jonge vogels veel zaden en noten niet goed kunnen verteren. Het blijkt echter geen kwaad te kunnen. De ouders doen zich tegoed aan het moeilijker verteerbare voer, terwijl ze hun jongen voeden met insecten. Pas als er een totaal gebrek is aan natuurlijk voedsel bieden ze ook hun kroost zaden en noten aan. In dat geval moet u er op letten dat er geen hele pinda’s te vinden zijn, maar alleen kleine stukjes.’
In de winter hebben vogels energie nodig om warm te blijven en in de lente om zich te nestelen, eieren te leggen, hun territorium te bewaken en hun jongen groot te brengen.
Herfst – winter:
- Vetbollen en pinda’s zijn in de winter goed om op te hangen, maar zodra de lente begint niet meer. Bij warmte bederft het vet en pinda’s kunnen jonge vogels niet goed verteren. En in het voorjaar hebben vogels meer kalk- en eiwitrijk voedsel nodig.
- Bessen.
- Gekookte rijst of aardappels zonder zout. Let op dat het voedsel niet bederft.
- Koud water.
Lente – zomer:
- Fruit, bijvoorbeeld appel, banaan of peer. Maak geen kleine stukjes, laat de vogels zelf van een hele of half stuk fruit pikken. Zo kunnen ze het voedsel makkelijker verteren.
- Zonnebloempitten, vooral geliefd bij de groenling, mees en vink.
- Brood, maar niet te veel want dit bevat zout.
- Insecten, bijvoorbeeld gevriesdroogde meelwormen.
- Koud water.
Op de site van Koos Roggeveld staat zelfs nog een beschrijving van welke voer je welke vogel kunt geven.
Wat je vogels niet moet voeren:
- Melk. Vogels kunnen dit niet verteren.
- Margarine en olie. Bij watervogels kan vloeibaar vet de waterdichtheid van de veren aantasten. Bovendien werken deze vetten mogelijk laxerend.
- Gezouten, gebrande pinda’s. Zout is erg ongezond voor vogels.
- Erwten, bonen, linzen enzovoort. Dit voedsel is eenvoudig te groot voor de meeste tuinvogels. Let daarom bij aankoop van vogelzaad wat erin zit.
Je kunt voer op een tafel of op de grond leggen. Maar aangezien dit artikel vooral gaat over tips voor vogels op je balkon, is het handig om voer op te hangen. Bijvoorbeeld in netjes, potten of silo’s. Hieronder staat een leuk fragment van het programma Vroege Vogels, waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een voedersilo maakt.
De website Vivara biedt veel producten aan die je kunt gebruiken op je balkon, bijvoorbeeld een voedertafeltje om op te hangen.
En tot slot: wist je dat je aan de vorm van een snavel kunt zien wat een vogel eet? Ook daar geeft de Vogelbescherming Nederland een kort overzicht van. Een merel trekt bijvoorbeeld graag regenwormen uit de grond, terwijl de boomklever liever insecten uit de bast van een boom pulkt.
Nu heb ik zelf geen grond of bomen waar merels en boomklevers zich tegoed aan kunnen doen, maar weet ik wel hoe ik voortaan mijn balkons vogelvriendelijk kan maken. Bessenstruiken, voedersilo’s en vogelhuisjes: laat de lente nu écht maar komen!
Stella zegt
Met klimop heb ik me lang geleden mieren – en luizenplagen op de hals gehaald. Er is nog lang elk voorjaar een nieuwe invasie-poging gewaagd. Klimop is sowieso een vervelende woekerplant. Omdat ik wurmen voor de planten en fruit voor mezelf op balkon wil, doe ik geen moeite om vogels en vlinders te lokken. Hommels zijn wel welkom en ze bleken wespen weg te jagen.
Mathieu zegt
Ha Stella, dank voor je reactie! Heb je ook tips voor ons hoe je specifiek hommels aantrekt en geen wespen?
Victoria zegt
Help. Ik heb een pasgeboren vogel in mijn balkon. Wat moet ik doen
Noa Lagerwerf zegt
Ha Victoria,
Als het vogeltje er niet verweerd of verwond uitziet, hoef je niets te doen. Als je zeker weet dat de moedervogel niet meer in de buurt komt, kun je de babyvogel naar de vogelbescherming brengen, of deze eerst bellen. In de tussentijd kun je het vogeltje warm houden. En misschien voor de zekerheid ook de dierenambulance bellen voor advies!
Tilly zegt
Op ons balkon hebben wij altijd eten voor de vogels hangen ,nu kwam onze buurvrouw vragen of wij soms vogels te eten geven ,zij vertelde dat zij een muis tegen de muur zag lopen en die naar ons balkon ging wat moeten we nu doen stoppen met eten geven ,we hebben een bakstenen muur kunnen muizen daar tegen op lopen , vriendelijke groeten
Ron zegt
Hallo Noa, leuk hoor. Maar een oeverzwaluw als stadsvogel? Daar zou ik toch maar bijvoorbeeld een pimpelmees voor kiezen. En de kuifleeuwerik? Die is officieel uitgestorven in Nederland en wordt al heel lang niet meer waargenomen. Vroeger kwam hij wel in de stad voor. Misschien moet je toch een iets actueler lijstje bekijken. In Amsterdam zie je waarschijnlijk ook vaker een halsbandparkiet dan een huiszwaluw…
Succes!
Mathieu zegt
Ha Ron, je hebt helemaal gelijk: het lijstje was een oud lijstje van vogels die juist bedreigd zijn of waren in de stad. Nu bewerkt met de populairste stadsvogels van 2017 :-)
Herry Baro zegt
Ik heb in Amsterdam- Buitenveldert op de bovenste verdieping, 7 hoog op mijn terras op het Zuiden aan de muur een voeder mogelijkheid gehangen, die alleen geschikt is voor kleine vogels. Helaas heb ik nog geen vogeltjes gezien. Kan ik hieraan iets speciaal doen?