Of de economie het nu goed doet of niet. We zien een trend en duidelijke behoefte aan goedkoop, lowbudget tuinieren. Als je dit leest dan heb je vast dezelfde wens. Daarom zetten we speciaal voor jou een aantal mogelijkheden om euro’s te besparen op een rijtje
It’s all about the money, it’s all about the dum dum didudumdum. Aldus de matig succesvolle zangeres Meja. Ondanks haar weinig toonaangevende carrière heeft ze wel een punt. Al tast ik persoonlijk nog in het duister wat we precies onder “dum dum didudumdum” moeten verstaan. Maar goed, terzake
Ontwerp en inspiratie
Voordat je je tuin goedkoop gaat inrichten moet je natuurlijk eerst bedenken wat je er eigenlijk in wilt hebben. Met een beetje mazzel helpt een deskundige je gratis op weg met een gratis advies of tuinontwerp.
Via de Vogelbescherming kan je een cursus volgen om meer vogels in je tuin te krijgen.
Als je genoeg inspiratie hebt opgedaan kan je met de gratis tuinontwerpsoftware Sketch up aan de slag, ook al weer voor niks. Kijk hier voor een paar handige voorbeelden hoe je zelf een 3D tuinontwerp kan maken. Zoek je liever een professional die je kan helpen met je tuinontwerp of tuinaanleg? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan via dit formulier.
Goedkope planten en struiken
Een tuin zonder planten is natuurlijk niks. Flink inladen bij het tuincentrum is helaas alles behalve gratis. Een belangrijke factor voor kosten van planten is tijd. Een plant of struik is duurder naar mate het langer duurt voordat hij klaar is voor de verkoop. Langzame groeiers zijn dus bijna altijd kostbaar, snelle jongens zijn goedkoop. Bedenk wel dat een snelle groeier ook een keerzijde heeft. Een goedkope, snel groeiende haag bijvoorbeeld moet je ook (veel) vaker snoeien. “Ieder voordeel heb ze nadeel.”
Een andere indicator voor welke planten en struiken goedkoop zijn, is kijken welke door de gemeente in de openbare ruimte worden gebruikt. Dit zijn vrijwel gegarandeerd goedkope soorten, die negen van de tien keer ook nog eens bijzonder weinig onderhoud nodig hebben. Het geld groeit de gemeente ook niet op de rug.
Zaaien en stekken
Zelf zaaien of stekken is een stuk goedkoper dan complete planten kopen. In mijn experiment over zaaigrond zitten ook een paar gratis opties. Uiteraard vraagt dit het nodige geduld, en enige vaardigheid van jou als tuinier.
Helemaal goedkoop wordt het als je zaden of stekken gratis in handen krijgt, bijvoorbeeld van vrienden of familie. Diverse organisaties, zoals De Morgenster verzamelen en verkopen zaden van inheemse planten, voor bijna niks. Ook een goedkope bron van zaden, stekken en (soms) hele planten zijn ruilbeurzen zoals tuinliefhebbersvereniging Groei en Bloei soms organiseert.
Ook bomen kun je stekken
Ook sommige bomen zijn prima als stek te kweken. Een klassieker op dat vlak is de knotwilg. Deze oer-hollandse boom is makkelijk op te kweken uit een (afgezaagde) tak. Met een beetje mazzel vind je die langs polderweggetjes of boeren landen.
Zoek een recht exemplaar uit, liefst een beetje lange dikke. Maak met de grondboor een vrij diep gat: een meter of tot het grondwater. Zet je tak er in en maak het gat dicht. Als de tak/boom nu al hoger is dan de gewenste hoogte knip of zaag je hem af, er zal zich dan een knot gaan vormen. De boom moet iedere 2-5 jaar geknot worden, in de winter. Zijtakjes op andere plekken dan in de knot haal je meteen weg. Wilgen groeien vrij snel, dus met een paar jaar heb je een boom die er al redelijk volwassen uitziet.
Meer plezier van bloembollen
Veel mensen halen voorjaarsbollen in huis bij wijze van (eenmalig) boeketje of als ‘bol op pot’. Met name (kleine) narcissen en hyacinten, in mindere mate sneeuwklokjes en krokussen zijn populair.
Niet zelden verdwijnen de bollen nadat ze uitgebloeid zijn bij het afval. Dat is nergens voor nodig. Als je het groen rustig laat afsterven kan je ze planten en er nog jaren lang plezier van hebben. De budget-tuinier verzamelt deze bolletjes bij vrienden, familie en collega’s en is de komende jaren verzekerd van een kleurrijk voorjaar. Gratis! En wees niet die persoon die als het donker is de bloeiende narcissen uitgraaft uit de gemeentegrond om ze geheel gratis in eigen tuin te zetten.
Groenten en planten recyclen
De moestuinier kan ook besparen. Lees even terug over het recyclen van je groente en je hebt zo twee preien voor de prijs van één. Dat schiet lekker op. Sommige groenten kan je ook zaaien uit de zaden die (meestal) weggooit.
Zelf heb ik (enig) succes geboekt met de zaden van paprika’s uit de supermarkt. Deze marsroute is wel een voor mensen die van een gokje houden. Een deel van de groente in de supermarkt is een hybride product, waarvan de zaden onvruchtbaar zijn. Vanzelfsprekend moet je ook zelf even nadenken wat je zaait. De pitten van avocado’s, bijvoorbeeld, zijn prima op te kweken in je woonkamer, maar die geven pas vrucht als er een aardige boom gegroeid is. Winterhard zijn ze in het beste geval matig. Wat niet weg neemt dat het een goedkope manier is om een tropische boom op te zetten.
Tips voor in het Tuincentrum
Veel tuincentra verkopen planten en struiken bij voorkeur (of zelfs uitsluitend) als ze in bloei staan. Logisch, dan zijn ze op hun mooist. Vaak blijft er wat over. En zoals dat gaat bij winkels, wat overblijft krijgt een kortingssticker. Dat kan stevig oplopen. Ga dus regelmatig even langs in het tuincentrum, vooral na het hoogseizoen in de lente.
Zelf heb ik een vlierstruik en een forsythia in de tuin staan van €2,50 per stuk. Mijn Japanse esdoorn was een stuk duurder, maar mocht wel voor slechts 60% van de oorspronkelijke prijs mee.
Goedkope of zelfs gratis Tuinmaterialen
Behalve planten heb je natuurlijk ook tuinhout en ander materiaal nodig in je tuin. Ook hier kan je flink op besparen. Struin wat rond op sites zoals Marktplaats of Tweedehands.be en je komt de gekste dingen tegen. Vaak zijn het restjes, met een beetje geluk vind je ook grotere pareltjes.
Laatst zag ik zelfs een compleet schuurtje wat de liefhebber gratis mocht meenemen. De creatieveling trekt ook zijn neus niet op voor restjes. Van een allegaartje van steentjes en tegels kan ook een leuk tuinpad te maken zijn. Ook kan het lonen om een rondje te fietsen kort voor het grof vuil opgehaald wordt. Je weet nooit wat je vindt; vrienden van ons hebben zo een vijver gescoord waar ze nog jaren plezier van hebben gehad. Beide ook opties om afgedankte struiken of bomen een tweede leven te geven.
Bedenk wel waar je op bespaart. Sommige klussen zijn echt vakwerk, zoals bijvoorbeeld bestrating leggen. Als je dat zelf eigenlijk niet kan, huur dan een vakman op je gratis afgehaalde stenen tot een strak stoepje om te vormen. Bijvoorbeeld via werkspot.
Tot slot
“Beggars can’t be choosers”. Als je hele tuin voor een appel en een ei wilt inrichten moet je bereid zijn om op andere vlakken water bij de wijn te doen. Of je moet creatief om de beperkingen heen sturen.
Knotwilg: Filip Appeldorn via creative commons
Philip zegt
Elke tuin zal moeten beginnen bij een goed plan. Uiteraard kun je dit zelf maken, anderzijds zul je ongetwijfeld vele fouten maken. Dit kun je als charme van een eigen ontwerp ervaren. Anderzijds, moet je uiteindelijk je pad of terras aanpassen, dan had je de kosten van een goed ontwerp al terug verdiend.
Qua invulling kun je met creatieviteit wel heel ver komen! Je kunt zo veel dingen leuk in je tuin stallen! Vervang je je oude duwmaaier voor een nieuwe? Geef de oude een plekje in je tuin en laat er bijbpvoorbeeld een clematis tegenaan groeien. Ben je je vuurkorf moe? Je maakt er met gemak een plantenbak van. Liggen er ergens flinke stammen? Zaag daar een tafel en stoeltjes uit. En die oude litermaat kun je nog altijd op je tuintafel zetten met wat plantjes erin.
Bespaar niet op een ontwerp, maar qua inkleding kun je alle kanten op, zeker ook de goedkope!
Woon je pas in een nieuw huis? Maak dan 1jaar lang elke maand een foto van de tuin voordat je planten gaat verwijderen, dat lelijke struikje kon wel eens een prachtige heester zijn!