De natuur maakt zich op voor de herfst. Hier en daar zie je het al, dorre bladeren in de bomen en struiken en een aantal bomen laat zijn blad al vallen. In deze maand wordt het wat rustiger in de moestuin, de tsunami van oogst die in augustus de keuken in rolde wordt langzaam minder. Gelukkig is er nog genoeg te doen en daarom geef ik je mijn moestuintips voor september.
Moestuintips voor september
Blijven oogsten
Door te blijven oogsten stimuleer je planten om nieuwe bloemen aan te maken zodat je ook in het najaar nog groente kan oogsten. Geef gulzige planten als pompoen en courgette nog een keer voeding of brandnetelgier zodat ze nog voldoende kracht hebben om te blijven produceren.
Aardappels oogsten
Heb je nog geen aardappels geoogst? Doe het dan nu, als het vaker gaat regenen komen er meer slakken die ook van jouw aardappelen houden. Oogst de aardappelen op een droge dag en laat ze een dagje nadrogen. Bewaar de oogst op een koele, donkere en droge plaats. Hou beschadigde exemplaren apart en gebruik deze als eerste.
Bewaar een paar kleine aardappeltjes in de koelkast om volgend jaar te poten. Doe er wel een label bij zodat je volgend jaar ook nog weet welk ras het was. Nog een tip voor als je geen ruimte had voor aardappelen dit jaar, je kunt ze ook op je balkon kweken in een zak! Lees hier hoe dat werkt.
Zaden verzamelen
September is een mooie maand om bloemzaden te verzamelen. Je kan ze volgend jaar opnieuw zaaien of iemand anders blij mee maken. Oogst de zaden op een droge dag en laat ze een paar dagen binnen nadrogen. Bewaar ze in een envelop of keukenpapier en vergeet ze niet te labelen, zodat je volgend jaar ook nog weet welke favorieten je hebt bewaard.
Slakken verzamelen
Blijf slakken verzamelen en laat ze ver van je tuin weer los. Doordat het sneller donker wordt en het meer gaat regenen weten ze je tuin weer goed te vinden. Bescherm jong zaaigoed met tunnels of werp barrières op met schelpengrit rondom je plantjes of bestrijd de slakken met aaltjes.
Tomaten oogsten
Blijf tomaten oogsten. Doordat de dagen korter worden en de temperatuur naar beneden gaat in het najaar zullen ze minder snel rijpen. De groene tomaten kan je later deze maand in een zonnige vensterbank leggen. Leg er eventueel een rijpe tomaat, appel of banaan bij zodat ze sneller rijpen. Je kan ze na ongeveer twee weken eten.
Zaaien
Zaai of plant de laatste bladgroente om tot ver in de herfst verse groene blaadjes te eten. Kies bij buitenteelt voor wintersla als veldsla of postelein, of zaai in de platte bak of kas als de tomatenplanten uit de grond zijn gehaald.
Composthoop opstarten
Het najaar is bij uitstek geschikt om een composthoop te starten. Op die manier recycle je het tuinafval en is de cirkel weer rond. Begin de composthoop met takjes of bladeren en bouw de hoop op als een lasagne met afwisselend laagjes droge en natte bestanddelen. Onder droog materiaal vallen bijvoorbeeld takjes en hooi, onder natte bestanddelen rekenen we gras en keukenafval. Door het in laagjes van twintig centimeter in de composthoop te doen blijft de hoop goed in balans. Iedere zes weken meng je de lagen door elkaar waardoor zuurstof wordt toegevoegd en het composteringsproces wordt versneld.
Heb je na het lezen van deze moestuintips voor september ook zin in een eetbare tuin? In deze blog lees je meer over het beginnen van een volkstuin of bekijk dit stappenplan.