Dit jaar kon je wederom sparen bij Albert Heijn voor mini-moestuintjes om zelf groente en kruiden te kweken. Hoewel ’s lands grootste kruidenier de actie nadrukkelijk richt op kinderen, voelen wij ons niet te groot om ons er ook mee te bemoeien. Als je nog ongebruikte tuintjes hebt liggen dan is hier je kans. Om je kans op succes te vergroten zetten we vijf algemene kweektips voor de moestuintjes op een rijtje.
Pas op met water
Natuurlijk hebben planten water nodig om te groeien. Maar zoals zo vaak geldt: overdaad schaadt. Je zaailingen kunnen makkelijk verdrinken als je te enthousiast gietert. Ook kunnen de wortels verrotten, met voorspelbare gevolgen. Zeker in de eerste fase staan de plantjes in heel kleine potjes, waar het verschil tussen te veel en te weinig water niet groot is. Je kan het beste dus vaker weinig water geven dan af en toe een flinke scheut.
Geef wortels de ruimte
In het begin groeien zaailingen onder de grond minstens net zo hard als daar boven. Let dus op dat je je plantjes op tijd over zet naar een groter potje. Als de worteltjes door het potje heen komen, is dat een veeg teken. Natuurlijk hebben sommige soorten, zoals prei en wortels, meer ruimte nodig dan anderen, zoals bijvoorbeeld rucola. Lees hier hoe je makkelijk zelf ook grotere kweekpotjes kan maken, in elke gewenste maat.
Pas op met warmte
Veel tuiniers, waar onder ikzelf, gebruiken kweekbakken met een deksel om een aangenaam micro-klimaat te maken. Zaailingen groeien nou eenmaal harder als het (wat) warmer is. Net als bij water geldt hier: overdaad schaadt. De grens tussen ‘lekker warm’ en ‘gaar gestoofd’ is niet zo groot. Zorg dus altijd dat je voldoende ventileert, het kan beter te koel dan te warm zijn.
Afharden
Nu in februari is het nog wat vroeg, maar de meeste plantjes van AH zijn geschikt om straks later in het voorjaar in je tuin te zetten. Voor het zover is, is het handig om je plantjes eerst alleen overdag buiten te zetten. Zo krijgen ze een minder grote schok als ze permanent naar buiten verhuizen.
Laat een paar planten bloeien
Een redelijk deel van het assortiment van de Albert Heijn moestuintjes is bedoeld om op te eten voordat ze bloeien. Bieslook, rucola en dille bijvoorbeeld. Het is echter leuk om een deel van die planten te laten ‘doorschieten’, en wel te laten bloeien. Vaak doe je de plaatselijke bijen er een groot plezier mee, en anders kan je er je salade mee versieren, want veel bloemen zijn eetbaar.
Meer lezen over zaaien? Kijk hier wat we er in het verleden allemaal al over schreven.
Hans
Watergeven is best te doen met een zg Flessebroesje.
Dat is een dopje in de vorm van een gietertje welke op elke PET fles past en waardoor je makkelijk en gedoseerd (ook juist door kinderen) water kan geven.
Op de site staat waar ze te koop zijn
Olaf Verheij
Zelf gebruik ik in de eerste fase een theelepel om water te geven. Een paar gaatjes in de dop van een petfles boren levert ook een heel subtiel gietertje.
W.Vervoort
Ik heb alleen een groot balkon.Hoe en welke plantjes kan ik in bakken laten groeien? Graag wat tips.
Olaf Verheij
Goed idee. In het algemeen hangt het antwoord op je vraag uiteraard af van hoe grote potten en bakken je op je balkon kwijt kan (en wilt). Voor een bos wortels zou ik al snel rekenen op een diepte van 40 centimeter.
Olaf Verheij
Inmiddels heb hier een blog over geschreven: https://www.tuinenbalkon.nl/moestuintjes-albert-heijn-buiten-kweken-op-balkon#more-2856
groet,
Olaf
Anne
Het overige water komt er toch ook onder uit?
Moet je het water er eigenlijk overheen gooien? Heel die aarde wordt hierdoor aangedrukt en mijn plantjes duwen nu heel die aarde omhoog of ze komen allemaal via de zijkant omhoog, omdat ze waarschijnlijk niet door de aarde heen kunnen. Heb jij misschien een tip voor mij?
Olaf Verheij
Zelf geef ik met een (grote) theelepel water, dat is ook makkelijk met doseren. De plantjes komen makkelijker door vochtige aarde dan door een droge korst. Langs de rand blijft vaak wel de weg van de minste weerstand. Ik vind dat niet zo’n probleem.
Overtollig water zakt inderdaad wel naar beneden, maar helemaal weglopen gaat niet zo makkelijk in de bak. Dat kan ongewenste schimmels veroorzaken. Voorkomen is beter dan genezen.
Sheela
2 van mijn moestuinpotjes schimmelen een beetje. Van die witte plekjes komen erop en zijn er wel makkelijk af te vegen. Kan dit kwaad? En wat kan ik er tegen doen? De zaadjes zijn nog niet uitgekomen.
Olaf Verheij
dag Sheela,
Ik verwacht er geen grote problemen mee, ik denk dat vooral de potjes zelf door de schimmel aangetast wordt. Je kan het tegen gaan door (wat) minder water te geven; schimmels hebben het niet zo op droogte.
Vaak zijn schimmels trouwens ook heel nuttig, zie ook https://www.tuinenbalkon.nl/boekbespreking-het-bodemvoedselweb
Ruben
Hallo ik heb ook last van schimmel maar mijn planten zijn (soms) wel al uitgekomen en de schimmel zit overal op kan dat komen doordat ze dicht op elkaar staan die potjes
Madeleine
Mbt het ompotten, wordt met per plantje bedoeld per stengel, of per bakje zoals ze gekomen zijn? AH raad aan gewoon het bakje als geheel om te potten, terwijl ik elders las dat je uit elk potje elke stengel apart in een pot moet zetten (op de kruiden na)
Olaf Verheij
Dag Madeleine,
Het doel van verpotten is dat de plantjes meer ruimte krijgen. Meestal haal je alle plantjes los, en heeft ze een nieuw plekje. Van sommige planten, zoals radijs en basilicum, zijn de worteltjes zo gevoelig dat dit leidt tot grote sterfte. Dan is het dus beter om ze integraal in een groter potje te zetten.
Je kan verpotten ook combineren met uitdunnen. Dat doe je vooral met soorten waarvan je maar 1 of 2 exemplaren over wilt houden. Denk aan grootverbruikers als aubergine. Dan trek je gewoon alles de grond uit wat je niet wilt houden.
Composteerbare potjes, zoals die van Albert H, maar ook bijvoorbeeld wc-rolletjes, kan je gewoon in de grond zetten. De planten groeien er gewoon doorheen, en krijgen misschien zelfs extra voedingsstoffen.
Succes met kweken!
Olaf
Wendy
Hallo Olaf,
Binnenkort moet ik een aantal planten gaan overpotten en nu heb ik een aantal potten gekocht. Deze stonden bij de intratuin bij de kweekpotten. Nu zit er echter geen gat onderin de pot. Iets waarvan ik dacht dat dit wel nodig was. Er wordt daarnaast geadviseerd eerst een laag hydrokorrels in de pot te leggen en verder aanvullen met speciale grond voor de moestuin gecombineerd met potgrond. Wat zijn hierin jouw tips?
Olaf Verheij
hallo Wendy,
Ik zou altijd een pot nemen waaruit een overschot aan water kan weglopen. Dus met een gat of van doorlatend materiaal (zoals papier, zie ons blogje daar over). Anders bestaat de kans dat onderin je pot permanent een laag water staat, met wortelrot als gevolg. Dat kan óók gebeuren als de aarde bovenaan redelijk droog is. Hydrokorrels kunnen wel helpen om het vochtgehalte van de aarde te stabiliseren: ze zuigen een overschot tot op zekere hoogte op, om het daarna weer af te geven.
Volgens mij zijn de verschillen tussen grondsoorten vrij klein. Universele potgrond moet voor normale resultaten goed genoeg zijn. Als je planten volwassen worden, kan je (met mate!) extra mest toevoegen. Je kan je vast voorstellen dat bijvoorbeeld een rijke oogst tomaten aardig wat voedingsstoffen vereist. Die voeg je toe met de mest. Te veel mest kan er toe leiden dat de plant, niet de vruchten, te sterk gaan groeien.
Succes!
Olaf
Ruben
Hallo ik heb ook last van schimmel maar mijn planten zijn (soms) wel al uitgekomen en de schimmel zit overal op kan dat komen doordat ze dicht op elkaar staan die potjes
Johanna
Mijn potjes zijn ook helemaal beschimmeld, helaas…
Olaf
beste Johanna en Ruben,
Zolang de schimmel zich beperkt tot de potjes, zal de schade wel mee vallen. Je kan de schimmels tegenwerken door (wat) minder water te geven. Wel oppassen dat je plantjes niet verdrogen natuurlijk.
succes,
Olaf
Johanna
OK, bedankt voor je tip.
Dennis
Hallo,
Simple vraag maar kan zo niet vinden.
Moet ik in de potjes nog aarde doen? Of alleen het tablet natmaken?
Olaf
dag Dennis,
Inderdaad een simpele vraag :-) Je moet ongeveer 50 ml water aan ieder tablet toevoegen, en even laten intrekken. Dan heb je ruim voldoende grond om je potje te vullen.
groet,
Olaf
Marjan
Zou ik als ik aan het verpotten toe ben, dit ook als volgt kunnen doen:
een zak potgrond (of is tuinaarde beter?) nemen, plat neerleggen, een paar kruisvormige insnedes maken in het plastic en door die gaten de plantjes in de zak met potgrond zetten. Het plastic schermt dan de grond af tegen uitdroging en event. schimmels en onkruid, zo lijkt me, maar een nadeel kan zijn dat de diepte onvoldoende voor het goed wortelen van sommige van de planten. Van prei lees ik bv. dat die diep moet kunnen wortelen, maar voor aardbei zal het misschien wel gaan. Wat denk je, is het slim of dom om dit zo te proberen :-)
(twee van mijn potjes hebben trouwens ook al witte stippen, kennelijk te nat? ik zal ze wat laten drogen)
Olaf
beste Marjan,
Zo kan je zeker makkelijk een “instant” tuintje maken. De voordelen die je noemt kloppen, afgezien van schimmel. Dat groeit ook prima in het donker, dus ook in een zak tuinaarde. Je moet wel goed oppassen dat er niet te veel water in de zak blijft staan, als dat gebeurt rot je oogst zienderogen weg. Ik voorzie ook een risico dat het makkelijk te heet wordt in zo’n zak, vooral als de zak een donkere kleur heeft. Eventueel kan je ook draagtassen van de Zweedse meubelgigant gebruiken.
Of het de mooiste oplossing is die je kan bedenken, kan je je afvragen. Maar daar had je vast al over nagedacht :-)
groet,
Olaf
maxime
Hoi Olaf!
Ik had een vraag over mijn basilicum. Die is inmiddels verpot, maar sinds een paar groeit er een schimmel op de aarde, waarschijnlijk door een te veel aan water. Wat kan ik hier het best aan doen?
Groet,
Maxime
Olaf Verheij
beste Maxime,
Als ik jou was zou ik minder water geven, eventueel vaker kleine beetjes. Liever vaak een beetje dan af en toe een hele plens. Eventueel kan je je basilicum ook wat meer in het zonnetje zetten, dat is fijn voor de plant en juist niet voor de schimmel.
Succes!
Olaf