Nu het tuinseizoen op zijn einde begint te lopen is het een goed idee om even stil te staan bij de resultaten: evaluatie. Of in beleidstermen: nagaan waar je bent in de klassieke plan, do, check, act cyclus. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van de volgende checklist:
- Waren er momenten in het tuinseizoen dat je je tuin niet zo mooi vond? Misschien heb je wat aan de tips voor herfst, winter en lente?
- Zijn bepaalde planten die het niet naar hun zin hadden? Zo ja, staan die wel op een geschikte plaats? Zelf heb ik bijvoorbeeld een astilbe op een te droge plek staan. Ik geef water als een dolle, maar echt goed gaat het nooit.
- Hoe hebben je zelf gezaaide bloemen het gedaan? Moet je misschien eerder, of juist later zaaien? Mijn cosmossen doen het geweldig, maar de suzanne-met-de-mooie-ogen komt nu, in september, eigenlijk paar aardig tot bloei.
- Hoe is het met het dierenleven? Bekijk hier nog even de tips om meer bijen te lokken. Had je misschien een overdaad aan slakken? Lees dan nog even welke acties je volgend jaar kan ondernemen.
Neem even rustig de tijd, bijvoorbeeld terwijl je nog een laatste keer je barbecue stookt, en kijk rond waar de verbetering ligt. De cyclus gaat altijd door.
Jolanda zegt
Goed idee, dank je! Tip: maak ook een paar foto’s zodat je kunt terugkijken wat waar staat of stond.
Stella zegt
Mijn balkontuin is nu het hele jaar door groen. Natuurlijk niet alles, maar dat hoeft ook niet in de witer. De seizoensplanten volgen elkaar op, zowel vaste (bv groenblijvende chrysanten die tot in de vorst bloeien) als eenjarigen (cosmea bloeit tot de eerste vorst maar verdraagt een graad nachtvorst, viooltjes hangen tijdens de vorst maar gaan daarna weer verder).
In winter en herfst is het een plezier om te zien wat er dan (nog) bloeit plus de silhouetten van uitgebloeide planten, zoals dropplant.
Er was een afgrijselijke inzinking toen er geen bladaarde meer te krijg was. Dat is matig verholpen na een tip om kokosgrond toe te voegen, waarmee vocht in de dorre veenkluit blijft hangen. Ik doe er 1/3e door, goedkope blokken van Ikea. Onlangs las ik dat cocosgrond mineralen kan onttrekken. Tja, als het vocht absorbeert, dan ook in water oplosbare mineralen. Die voeg je gewoon weer toe via bemesting.
Het voorjaar is altijd was lastig. Bakken leeg maken gaat niet als je daar bloembollen bij in gestopt had. Sommige bakken blijven kaal, totdat de plant eindelijk weer uitgelopen is. Nieuw zaaigoed moet naar buiten, maar kan nog niet 24/dag naar buiten en zowel binnen als buiten staat het nog een tijd in de weg.